esp
cat
dimecres, juny 14th, 2017

Rusiñol fotògraf No ratings yet.

MMBCN

Categoria:

Quan el P. Laplana i jo preparavem l’edició del catàleg raonat de Santiago Rusiñol, em va sorprendre trobar, entre la documentació que custodiava la seva familia, unes fotografies que  vaig considerar d’interès perquè indudablement tenien a veure amb els temes d’alguns quadres de Rusiñol, altres eren retrats d’amics i familiars a entorns fàcilment identificables amb Mallorca, Aranjuez, o Granada. Altres eren fotografies dels  quadres acabats de pintar, sense marc, segurament destinades a l’arxiu fotogràfic de les seves obres. A més d’aquestes fotos paper, vaig trobar plaques de vidre de 9 x 9 cm en bon estat que immediatament vaig fer positivar  per  intentar d’esbrinar què representaven a més de la data en que aquestes fotos havien estat fetes.

FOTO 099 089 vida

Entre les fotografies vaig trobar-ne una que reproduim per primera vegada al catàleg d’aquesta exposició. A la foto original hi figuren els pintors Joaquim Mir al costat del seu amic mallorquí, el  també pintor Antoni Gelabert, però al catàleg només hem reproduit el fragment de la foto en la que surt Joaquim Mir, assegut a una cadira, vestit amb jaqueta i una elegant camisa tencada amb una corbata de llaç. Mir apareix de front i mira complaent a la càmara, mostrant certa complicitat amb el fotògraf que no era altre que Santiago Rusiñol.

FOTO 118 el pintor joaquim MirCal datar aquesta foto l’any 1902 i a Mallorca, quan  Mir va passar unes setmanes amb la familia Rusiñol a la seva casa de El Terreno segons ens explica Maria Rusiñol al seu llibre de memòries Santiago Rusiñol vist per la seva filla i on es reprodueix una altra fotografia d’ella, Mir i Gelabert feta el mateix dia.

Més endavant ens referirem al retrat d’Antoni Gelabert així com la seva relació amb Rusiñol.  

Mercedes Palau-Ribes

Please rate this


Santiago Rusiñol. Jardins d'Espanya

L’exposició proposa la reflexió i l’estudi de quatre blocs temàtics: l’àlbum Jardins d’Espanya, el simbolisme de l’aigua, la llum i l’arquitectura de jardins. El discurs se centra en el llenguatge utilitzat per Santiago Rusiñol per expressar els seus sentiments i el missatge que transmet a través d’aquests elements...

Llegir més